Når træerne vokser ind i himlen: Fordele ved SFF som undervisningsværktøj i STEM-fag

INDsigt HYBRID ved Anne Jensen, Københavns åbne Gymnasium

Anne JensenEt studie- og forskningsforløb (SFF) er centreret omkring arbejdet med at besvare et større genererende spørgsmål. Seminariets genererende spørgsmål er: I hvilke undervisningssituationer kan SFF med fordel benyttes?

I et SFF skal besvarelsen af det genererende spørgsmål gerne lede til en kæde af nye spørgsmål og besvarelser. Det genererende spørgsmål betegnes Q0. Spørgsmål afledt af Q0 betegnes Qi, og deres svar betegnes Ai, hvor i betegner hver gren af spørgsmål og underspørgsmål samt deres besvarelse. Samlet set skal besvarelserne af Qi kunne besvare Q0. Til det spørgsmål, der stilles i dette seminar, er en af flere besvarelser (A1): Til planlægning af tværfaglige undervisningsaktiviteter! Besvarelsen leder til flere underspørgsmål, f.eks. Q1: Hvordan kan SFF benyttes planlægning af tværfaglige sammenhænge? Og Q1.1: Hvordan kan den tværfaglige sammenhæng visualiseres for elever?

Forløbets spørgsmål eller besvarelser benyttes til at udarbejde enten spørgsmålstræer eller træer med elevernes besvarelser. Træerne giver et overblik over, hvilke spørgsmål der er afledt af hinanden, og hvilke sammenhænge der er mellem Qi og Ai.

Studie- og forskningsforløb

Til seminariet forsøges Q0 besvaret gennem eksempler, herunder modeller og spørgsmålstræer, fra enkelt- og tværfaglig undervisning. Disse eksempler illustrerer, hvordan SFF er et alsidigt værktøj, der kan benyttes til planlægning af undervisningsaktiviteter, til analyse af elevernes læring og til at synliggøre sammenhænge mellem de enkelte fag.

På seminariet skal deltagerne desuden selv prøve kræfter med at udarbejde spørgsmålstræer og forhåbentlig give input til nye anvendelsesmuligheder af SFF i STEM-fag.

Man kan læse mere om projektet i IND's Studenterserie nr. 121, 2024: 
Modellering som bro mellem teoretisk viden og praktisk laboratoriearbejde,
af Anne Jensen & Charlotte Puge,

Masterprojektet blev gennemført i foråret 2024 af Anne Jensen og Charlotte Puge som afslutning på Master i scienceundervisning.

FORMAT: PRIMÆRT FYSISK,  MEN DER VILOGSÅ VÆRE MULIGHED FOR ONLINE DELTAGELSE.
Vi  håber at flest muligt kan deltage fysisk. Hvis du er forhindret i at møde op, så kan du alternativt deltage online via Zoom. Link udsendes dagen før seminaret.

Vi vil gerne have din  tilmelding til INDsigt-seminaret ca. 3 dage før, så vi , så vi kan forberede seminaret bedst muligt: Tilmeld dig her.