SCOPE
Science-kapital hos danske børn og unge.
SCOPE undersøger danske børn og unges science-kapital som den udvikler sig over tid. Science-kapital kan gøre os klogere på hvordan forskellige børn og unges ressourcer og forudsætninger spiller sammen med at blive genkendt og anerkendt i STEM, og med deres oplevelse af at passe ind.
Projektet vil skabe viden i relation til at forstå børn og unges uddannelses(fra)valg og tanker om en fremtid med eller uden STEM. Samtidig er en vigtig del at undersøge hvordan børn og unge bliver vidende, engagerede og kritiske samfundsborgere der kan træffe beslutninger i deres hverdagsliv baseret på science.
SCOPE er et stort, nationalt projekt hvis mål er at dokumentere børn og unges science-kapital som den udvikler sig over tid. Den kvalitative del af projektet ledes af os her på Institut for Naturfagenes Didaktik. Den kvantitative del af SCOPE varetages af VIVE.
Den kvalitative del af SCOPE har som mål at undersøge, hvordan børn og unges ressourcer, erfaringer og baggrunde spiller sammen med deres mulighed for at se sig selv i science.
Science kapital er et sociologisk begreb med baggrund i Bourdieu, der er videreudviklet af Professor Louise Archer og hende forskningsgruppe i arbejdet med det engelske forskningsprojekt Aspires.
I SCOPE bliver science kapital omsat til en dansk almendannende skolevirkelighed, som er forskellig fra den engelske kontekst. En vigtig del af projektet bliver derfor at undersøge hvordan science kapital ser ud blandt danske børn og unge.
I SCOPE-projektet står science kapital dog ikke alene. De tre begreber: science kapital, science dannelse og science identitet danner tilsammen den teoretiske ramme for projektets kvalitative del. De tre begreber er forbundet med hinanden, og til en vis grad betegner de nogle af de samme forhold. De tre begreber understøtter og bidrager til hinanden, idet de hjælper os til at få øje på forskellige aspekter af materialet.
Læs mere om science kapital, science dannelse og science identitet
SCOPE et 5årigt forskningsprojekt som gennemføres i af forskere og medarbejdere på IND i tæt samarbejde med VIVE- Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Københavns Professionshøjskole, KP, VIA University College samt Astra - Det nationale naturfagcenter
Læs mere om forskningsprojektet SCOPE
Her kan du læse mere om forskere og medarbejdere på IND.
Her kan du læse om de øvrige samarbejdspartnere i SCOPE.
SCOPE er støttet af NovoNordisk fonden og Villum fonden.