Flipped Classroom - andet end blot en strukturel ændring af undervisningen?
Flipped Classroom - andet end blot en strukturel ændring af undervisningen? [1,84 MB]
(obs. dele af bilagene kan rekvireres ved henvendelse til Olga Trolle)
IND's studenterserie nr. 37. Kandidatspeciale. Biologi.
Marie Lohmann-Jensen, Juni 2014
Vejleder: Lene Møller Madsen
Abstract
På det sociale medie facebook.dk finders en side ved navn flipped classroom i Danmark. Siden har indenfor et år fået 687 medlemmer, og medlemstallet stiger dag for dag. På denne side deler lærere dagligt deres erfaringer om flipped classroom med hinanden samt diskuterer for og imod. Men en ting er der enighed om, og det er en overordnet begejstringen for flipped classroom.
Når du læser på denne side, opdager du hurtigt en lang række argumenter som lærerne fremhæver for, hvorfor Flipped Classroom er en god undervisningsform. Lærerne mener, at de får mere tid til de enkelte elever, at der er bedre muligheder for differentieret læring, at det er mere tid til aktiv læring i selve timen osv. Disse argumenter er ligeledes at finde i undervisningsmiljøer på det internationaleplan, hvor især lærere fra USA i en del år har delt ud af deres erfaringer med Flipped Classroom. Søger man derimod efter videnskabelige studier omhandlende flipped classroom, så er disse få.
Det er med afsæt i denne kontekst, at dette speciale tager sit udspring. Jeg har i dette studie udvalgt to erfaringsbaseret argumenter for hvorfor flipped classroom er en god undervisningsform og undersøgt om jeg igennem et empirisk studie af flipped classroom kan genfinde disse to argumenter empirisk.
Det empiriske studie er blevet udført i biologi undervisningen hos to 1.g klasser på et københavnsk gymnasium. Jeg anvender metodetriangulering til at undersøge min problemstilling og de tre anvendte metoder er, deltagende observation, interview og spørgeskema. Min analyse indikerer at til trods for at eleverne udtrykker stor begejstring for at have videoer for som lektie, så kan flipped classroom som undervisningsform ikke stå alene. Hvis det skal betragtes som andet en blot end strukturel ændring af undervisningen er det nødvendigt at koble det med relevante didaktiske og pædagogiske overvejelser, og jeg peger i dette studie på Olga Dysthes teori om det monologiske og dialogiske klasseværelse som et eksempel på en relevante didaktisk teori.